A Huawei ismét meghirdeti nemzetközi ösztöndíjprogramját

A Huawei beszáll a hazai szélessávú vezetékes internet fejlesztésébe

Biatorbágy, 2015. február 6. – További jelentős értékű beruházásokra készül Magyarországon a közeljövőben a Huawei Technologies Hungary, amely idén ünnepli hazai jelenlétének 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból Bin Yun Song, a vállalat leköszönő vezérigazgatója sajtótájékoztató keretében értékelte Huawei 2014. üzleti évét, ismertette a társaság eredményeit és jövőbeli terveit, és ezzel átadta a stafétabotot az új vezérigazgatónak, Zheng Wei Fengnek.

A Huawei bejelentette, hogy tovább erősíti pozícióját Magyarországon: a vállalat 140 ezer háztartásban segít kiépíteni országszerte optikai kábelre a vezetékes távközlési hálózatot 2016. június végéig olyan régiókban is, ahol eddig nem használtak szélessávú internetet. A beruházás értéke közel 10 milliárd forint, így a Huawei és a kiépítésben résztvevő partnerek jelentősen hozzájárulnak a digitális társadalom és a vidéki Magyarország versenyképességének fejlődéséhez.

A cég az eltelt 10 évben dinamikus fejlődést tudhat magának: a vállalat 200 millió EUR-ót (mintegy 65 milliárd forint) fektetett be Magyarországon, amivel a második legnagyobb kínai befektetővé vált hazánkban. Termékeit és szolgáltatásait jelenleg Magyarország lakosságának a fele használja, és a Huawei az ügyfelei között tudhatja Magyarország valamennyi nagy távközlési szolgáltatóját is. A magyar leányvállalat az alapítása óta fontos bázisává vált a Huawei globális világának: 2009-ben az anyacég hazánkban hozta létre Európai Ellátó- és Logisztika Központját (ESC). Itt gyártják, és innen szállítják ki az okostelefonok kivételével a Huawei portfóliójában szerepelő valamennyi terméket közel 55 célországba. Szintén Magyarországon kezdte meg működését tavaly a Huawei internet alapú televíziózás technológiai megoldásainak fejlesztésével foglalkozó nemzetközi innovációs központja is.

 

2014 a rekordok éve a Huawei Technologies Hungary-nél

A vállalat 10 éves történetének eddigi legnagyobb forgalmát könyvelhette el 2014-ben: a teljes forgalom 36-38 milliárd forint között alakult, amely 18 százalékos növekedést jelent a korábbi üzleti évhez képest. A Huawei három üzletága közül változatlanul a távközlési szolgáltatók üzletága (Huawei Carrier Network) teljesített legjobban a Magyarországon.

A hazai leányvállalat sikeres működését bizonyítja az is, hogy a közelmúltban a gyártás és a logisztika mellett új régiós feladatokat is kapott az ország: a Huawei ide helyezte az európai kontinens visszáru kezelését, az alkatrész-ellátását és a javítását is. Ezzel a bővítéssel a cégcsoport a magyarországi történetének eddigi legnagyobb szolgáltatás-portfólióját tudhatja magáénak. A megkapott új feladatok gyorsabb és hatékonyabb ellátása érekében a vállalat úgy döntött, hogy megkezdi magyarországi tevékenységének átszervezését is 2015-ben.

A Huawei Technologies Hungary közvetlen alkalmazottainak száma 2014-ben 250 fő volt, akik jórészt a budapesti központban dolgoznak, ahova a vállalat további 40 fő felvételét tervezi 2015-ben. Az Európai Ellátó Központ üzemeltetése partnercégeken keresztül zajlik, több mint 2000 embernek biztosítva a megélhetést.

Intenzív üzleti tevékenysége mellett a Huawei tehetséggondozó programokat indított Magyarországon 2011-ben az infokommunikációs technológia (IKT) és a gazdasági területen tanuló egyetemisták gyakorlati oktatásának fejlesztésére. A vállalat ennek keretében összesen 150 millió forint értékű elkötelezettséget vállalt 2014. december végéig. A Huawei oktatás mellett részt vesz a hazai versenysport támogatásában is: a vállalat a Magyar Vízilabda Szövetség technológiai partnerévé vált 2015-ben.

Új vezérigazgató a vállalat élén

Zheng Wei Feng személyében új vezérigazgató érkezik a Huawei Technologies Hungary élére 2015 tavaszán.  Az új vezérigazgató a kínai Zhejiang Egyetem matematika szakán végzett, és 15 éve dolgozik a vállalatnál különböző régiós vezető pozíciókban. A magyar vállalat élére Zheng úr a Huawei Hutchison hongkongi irodájából érkezik, ahol alelnökeként tevékenykedett. Bin Yun Song leköszönő vezérigazgató a Huawei Technologies UK-nél folytatja tevékenységét.

Zheng Wei Feng elmondta: „A Huawei új vezérigazgatójaként arra törekszem, hogy a vállalat Magyarország infokommunikációs technológiai (IKT) szaktanácsadójává és partnerévé váljon az elkövetkezendő években. A vállalat aktív részvételre törekszik a Nemzeti Digitális Fejlesztési Programban, a Digitális Közösségi Programban, és a Nemzeti Szélessávú és Kommunikációs Hálózat fejlesztésében is, ezáltal hozzájárul a magyar digitális társadalom fejlődéséhez és az ezzel járó GDP-növekedéshez.”

Működik az új regionális innovációs központ Magyarországon

A Huawei a telekommunikációs cégek igényeit kiszolgáló regionális innovációs fejlesztő központ felfuttatásán dolgozik jelenleg Magyarországon, amely az új típusú technológiákon alapuló – például internet alapú – televíziózást veszi célba. A vállalat a központ létrehozását 2014-ben jelentette be, 2015. első felében újabb szakemberek felvétele és képzése zajlik. A tervek szerint a Huawei 50 speciális tudású szakembert kíván alkalmazni ebben a központjában, az IKT és a gazdaság különböző területeiről.

A Huawei azért választotta hazánkat, mert van megfelelő szaktudással bíró humán erőforrás, továbbá a startupoknak köszönhetően sok a kísérletező hajlam, a kreativitás és az innovációs készség a piacon. A vállalat döntésében az is szerepet játszott, hogy a Huawei-nek van már Magyarországon innovatív internetalapú TV megoldása a Magyar Telekomnál.

A Huawei innovációs központjának megoldásai felhasználhatók lesznek mindenféle otthoni vagy mobil eszközön is, függetlenül az operációs rendszerüktől. Lehetővé teszik a felhasználók számára a televíziózás élményét internet alapon bármilyen mobil eszközön, akár útközben is.

 „A központ magyarországi megalapítása újabb sikeres mérföldkő a Huawei Technologies Hungary életében. A vállalat célja, hogy a magyar központ által kifejlesztett termékeket világszerte értékesítse” – mondta el Zheng Wei Feng leendő vezérigazgató. – „A régióban ugyan jelenleg még nem annyira népszerű az internet alapú televíziózás, a nemzetközi trendeket figyelve viszont nagy felfutásra számítunk a jövőben, hiszen még sok a piaci rés és a kiaknázatlan lehetőség ezen a területen.”

 

Sajtókapcsolat:

 

Gecse Mariann

kommunikációs igazgató

Huawei Technologies Hungary Kft.

H‑1138 Budapest, Népfürdő utca 22.

mariann.krajcarne.gecse@huawei.com

 

Bereczki Annamária

senior account manager

Pressinform Kft.

Telefon: (+36 1) 470-2052

bereczki@pressinform.hu

 

A Huaweiről

A Huawei a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítója. A vállalat célja, hogy egy jobban összekapcsolt világ megteremtésével gazdagabbá tegye az emberek életét, és növelje az általuk használt gépek hatékonyságát, felelős társadalmi szereplőként, az információs társadalom megvalósítójaként működjön, és hozzájáruljon az iparág fejlődéséhez. Mint az ügyfélközpontú innovációk és a szilárd együttműködés elkötelezett híve, a Huawei munkája során egymáshoz szorosan kapcsolódó előnyöket hozott létre a telekommunikációs hálózatok és eszközök alkalmazásában, illetve a felhő alapú számítástechnika területén. Létfontosságúnak tartja a maximális értékek megteremtését a mobilszolgáltatók, vállalatok és a fogyasztók számára, mindezt versenyképes megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtva valósítja meg. Termékei 170 országban és régióban vannak jelen, így ezeket a világ népességének több mint egyharmada használja.