A Huawei támogatásával fejleszti tovább infrastruktúráját a győri Széchenyi István Egyetem

A vállalat a kutatás-fejlesztési munkához elengedhetetlen szerver-csomagot biztosít az Egyetem számára

2016. május 23. Győr – A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies Hungary megkezdte együttműködését az egyetem távközlési- és infokommunikációs képzésének fejlesztésére. A részletekről Dr. Földesi Péter, az intézmény rektora és Karish Cui, a vállalat technológiai igazgatója írta alá a megállapodást Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárának jelenlétében. Az infokommunikációs multi először kötött ilyen, egyetemi partneri megállapodást Magyarországon.

’’Egy ország infokommunikációra való nyitottsága, érettsége, annak használata az általános társadalmi, gazdasági fejlődés kulcsa – mondta Kara Ákos, államtitkár az eseményen, aki kihagsúlyozta azt is, hogy a kormányzat célja, minél több fiatalnak vonzóbbá tenni az informatikus szakot. Azt is javaslom a felsőoktatásba jelentkezőknek, hogy olyan intézményt válasszanak maguknak, ahol erősek a vállalati kapcsolatok is. ’’

A mai szerződéskötés egyébként annak a stratégiai partnerségi megállapodásnak a részletes tartalommal való feltöltése, amelyet Szijjártó Péter, külgazdasági- és külügyminiszter jelenlétében Dr. Komlósi László Imre, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese és Jimmy Pang, a Huawei Technologies globális kormányzati kapcsolatokért felelős elnöke írtak alá Pekingben, a 4. Kína–Kelet-Közép-Európa Találkozót kísérően, 2015. november 26-án.  Aszerint a felsőoktatási intézmény Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karán folyó távközlési- és informatikai képzést a következő 5 évben mintegy 100 millió forint értékben támogatja a vállalat, többek között egy Huawei Akadémia és Labor indításával.

’’Ötven éve indult az egyetemünk, fiatalnak még, de már komoly hagyományai vannak – emelte ki Földei Péter, az egyetem rektora. – Először a globális autóipar prominensével, s most pedig az infokommunikáció kiemelkedő világvállalatával lépünk partnerségre.’’ De nem hagyományos segítséget, támogatást kérünk, hanem közös gondolkodást, fejlesztést, valódi együttműködést a Huaweitől.

A most aláírt megállapodás az egyetem számára egy úgynevezett, Huawei high performance computing (HPC), azaz a kutatás-fejlesztési munkához elengedhetetlen magas számítási kapacitású szerver-csomagot biztosít, és segítséget nyújt az egyetem már meglévő HPC infrastruktúrájának továbbfejlesztéséhez.

A két fél megállapodott a BSc, MSc és PhD hallgatók közös szakirányú továbbképzésében is, az általános vállalati igényeknek megfelelő képzésfejlesztésben (szakmérnök képzés indítása); és a duális képzési rendszer kialakításában, bevezetésében.

Közös kutatás-fejlesztési programok megvalósítását is tervezik további partnerek bevonásával, többek között például a „machine to machine” (M2M), azaz gép és gép közötti és az ehhez szorosan kapcsolódó „Internet of Things” (IoT) előremutató infokommunikációs technológiák vagy az üzemelő hálózatban történő IPv4-IPv6 váltás hatásának a már működő szolgáltatásokra, és hálózati menedzselési (QoS/QoE) stratégiák vizsgálatának területén.

 

’’A Huawei hosszú távú magyar jelenléte szempontjából elengedhetetlen egy egyetemi-partneri háttér – mondta Karish Cui, a vállalat technológiai igazgatója -, hogy a helyi ipar- és szakági szereplőkkel közösen gondolkodhassunk egy  jobban összekapcsolt Magyarország, egy prosperáló gazdaság megteremtésén és fenntartásán.’’

A Huawei bejelentette a Seeds for the Future programjának idei fordulóját is, amelyre az ország valamennyi felsőoktatási intézményeiből jelentkezhetnek távközlési- és infokommunikációs tanulmányokat folytató hallgatók, egy 3 hetes kínai tanulmányútra a vállalat magyar weboldalán keresztül.

###

A  Huaweiről

A Huawei a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítója, tavalyi forgalma 60 milliárd dollár volt. A vállalat célja, hogy egy jobban összekapcsolt világ megteremtésével gazdagabbá tegye az emberek életét, és növelje az általuk használt gépek hatékonyságát, felelős társadalmi szereplőként, az információs társadalom megvalósítójaként működjön, és hozzájáruljon az iparág fejlődéséhez. Mint az ügyfélközpontú innovációk és a szilárd együttműködés elkötelezett híve, a Huawei munkája során egymáshoz szorosan kapcsolódó előnyöket hozott létre a telekommunikációs hálózatok és eszközök alkalmazásában, illetve a felhő alapú számítástechnika területén. Létfontosságúnak tartja a maximális értékek megteremtését a mobilszolgáltatók, vállalatok és a fogyasztók számára, mindezt versenyképes megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtva valósítja meg. Termékei 170 országban és régióban vannak jelen, így ezeket a világ népességének több mint egyharmada használja.

A cég Magyarországon budapesti irányítással 2005-től működik, itteni, több, mint 50 országot kiszolgáló, közvetve 2000 munkahelyet biztosító, európai gyártási- és logisztikai központtal, amlyek bővítése folyamatos.

További információ: www.huawei.hu, www.huawei.com

 

A Széchenyi István Egyetemről

A Széchenyi István Egyetem nyitott, szolgáltató egyetem, amely képes átfogó módon kiszolgálni Győr, egy sikeres társadalmi, gazdasági, kulturális központ működését. Ahogy a győri gazdaság, illetve a város térségszervező ereje, úgy a győri egyetem hatása is messze túlterjed a város, a nagy térség határain. Az Egyetem stratégiai célja, hogy tevékenységét Győr városba koncentrálja, s a hozzá kapcsolódó gazdasági térség fejlődésének szellemi központja is legyen. A győri egyetem Magyar Járműipari Kutató Központja a felsőoktatás és a gazdaság nemzetközi kapcsolatainak, jövőképének meghatározó motorja.

A hazai tudomány fellegvára, a Magyar Tudományos Akadémia, az AUDI Hungaria Motor Kft., Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és Egyetemünk a győri Járműtechnológiai Kutatások Kiválósági Központja (J3K) 2015. júniusában történt alapításával új korszakot nyitott a gazdaság, a felsőoktatás és a tudomány együttműködése terén. A központ a győri egyetemen, annak szellemi és infrastrukturális értékeit hatékonyan alkalmazva szervezi tevékenységét.

A Széchenyi István Egyetem Győr fejlődésének kulcsa: magas tudományos minőség mellett, az állami forrásokkal tudatosan és takarékosan gazdálkodva olyan mérnöki, informatikai, jogi, igazgatási, műszaki pedagógiai, nemzetközi, gazdaságtudományi, üzleti, egészségtudományi, szociális, zeneművészeti szakokon képez jól felkészült, gyakorlati ismeretekkel is rendelkező, fitt és lelkileg kiegyensúlyozott diplomásokat, akikre a társadalmi, gazdasági környezetnek szüksége van.

A jövő Győrben épül.

Imázsfilm a Széchenyi István Egyetemről az AUDI Hungaria Motor Kft. közreműködésével és menedzselésével: http://youtu.be/uECnvn4g9hc?hd=1

További információ: http://uni.sze.hu