Társadalmi felelősségvállalás

Alkalmazásfejlesztő innovációs központot nyit a Huawei Magyarországon

Budapest, 2014. február 12. – A Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a Huawei Technologies Hungary ma Pekingben szándéknyilatkozatot írt alá a kínai multinacionális vállalat további magyarországi fejlesztéseiről, amelynek része többek között egy testreszabással is foglalkozó innovációs központ létrehozása.

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos kínai látogatása alatt, a kormányfő jelenlétében ma írták alá Pekingben azt a szándéknyilatkozatot, amely a Huawei további magyarországi terveit foglalja magában. A megállapodást a Nemzeti Külgazdasági Hivatal képviseletében Berényi János elnök, a Huawei nevében pedig Bin Yun Song ügyvezető igazgató kötötte meg.

A Huawei – mint a világ egyik vezető infokommunikációs technológiai beszállítója – vállalta, hogy továbbra is elkötelezett marad a magyar ICT piac gazdasági és technológiai fejlődése mellett.  A vállalat kifejezte azon szándékát is, hogy az Európai Ellátó Központjának egységeiben tovább növeli gyártókapacitását, és megkezdi az SMT, azaz félkész termékek előállítását.

A megállapodás szerint a Huawei hamarosan létrehozza Magyarországon a szoftveralkalmazással és szolgáltatásfejlesztéssel foglalkozó Innovációs Központját, amely magában foglalja egyebek mellett az internetalapú televíziózás (IPTV) új területeinek kutatását is.

Berényi János, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke a szándéknyilatkozatban hangsúlyozta, hogy hosszú távú partnerkapcsolatra számít a Huawei Technologies Magyarországgal és anyavállalatával, a Huawei Technologies Co. Ltd-vel. Az állami intézmény egyik fő feladata a külföldi vállalatok Magyarországra csábítása, illetve a befektetések ösztönzése és támogatása. A HITA vállalta, hogy a Huawei számára támogatást nyújt a vállalat magyarországi tevékenységének bővüléséhez, és igyekszik segíteni az ehhez biztosítható adókedvezményeket, pénzügyi támogatást és a megfelelő munkaerőhöz való hozzáférést.

Háttérinformáció
2011. június 25-én Magyarország Nemzeti Fejlesztési Minisztériuma, majd 2012. május 1-jén Magyarország Nemzetgazdasági Minisztériuma és a Huawei Technologies között szándéknyilatkozat született a vállalat addig tesztüzemben működő, gyártást és logisztikát magában foglaló Európai Ellátó Központjának véglegesítéséről és bővítéséről. Ezt követően, 2013. április 18-án a Huawei a magyar kormánnyal stratégiai megállapodást kötött.
A fenti megállapodások alapján a társaság 2013-ban 2500 fő foglalkoztatatását biztosította, raktárterülete pedig 30 ezer négyzetméterre nőtt. Ugyanebben az évben a Huawei a magyarországi piacra hozta a kínai rézhuzal- és kábelgyártó, Shenzhen Comlink vállalatot, amely 2013 márciusában indította el a termelését Budapesten. A Huawei a fenti tevékenységeken túl két magyar egyetem hallgatói számára biztosítja a “Huawei – a holnap innovatív vezetői”, 30 millió forint összdíjazású ösztöndíjprogramot.

A HITA-ról
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a miniszterelnök irányítása alatt álló központi hivatal. A miniszterelnök a hivatal irányítását – jogszabályban meghatározottak szerint – a Miniszterelnökségen működő külügyi és külgazdasági államtitkáron keresztül látja el. A HITA fő feladata egyfelől a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatása, másfelől a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzése.

A Huaweiről
A kínai székhelyű Huawei Technologies Co. mobil- és telekommunikációs eszközöket, valamint hálózati berendezéseket gyártó vállalat. A multinacionális társaság a világ 50 vezető szolgáltatójából 45-öt tudhat ügyfelei között, így a Föld lakosságának egyharmada tartozik a Huawei közvetlen vagy közvetett fogyasztói közé. 150 országban 150 ezer dolgozónk állítja elő az ügyfelek – többek között városok, közművállalatok – egyedi igényei szerint gyártott, innovatív termékeket. Árbevételünk 2013-ben 39,5 milliárd dollár volt, amelynek 11 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítjuk.

A jövőben is kulcsfontosságú eszközeinket és rendszereinket globális hatáskörű kutatási és fejlesztőközpontjainkban – többek között az indiai Bangaloreban, az egyesült államokbeli Szilícium-völgyben és Dallasban, a kínai Pekingben, Sanghajban, Nankingban, Shenzhenben – fejlesztjük ki. Cégünk Magyarországon budapesti központtal 2005-től működik, Pécsett és Komáromban pedig egész Európát termékeinkkel ellátó összeszerelő központot (Huawei Europe Supply Center), illetve Biatorbágyon szintén európai hatáskörű és további régiókat kiszolgáló logisztikai központot üzemeltetünk (Huawei Europe Logistic Center). Magyarországi tevékenységünk bővítése folyamatos.

További információk a www.huawei.hu és a www.huawei.com honlapon találhatóak.

Keressen minket a Huawei Device Hungary Facebook-oldalán:
http://www.facebook.com/HuaweiDeviceHungary

Sajtókapcsolat:

Gecse Mariann
PR Manager
Huawei Technologies Hungary Kft.
1138 Budapest, Népfürdő utca 22.
Mobil: +36 30 637 8526
mariann.gecse@huawei.com

Jakab Emese
Terminal Marketing Manager
Huawei Technologies Hungary Kft.
1138 Budapest, Népfürdő utca 22.
Mobil: +36 30 415 6333
emese.jakab@huawei.com

Kovács Viola
Account Executive
Morpho Communications
1037 Budapest, Montevideo u. 10.
Tel: +36 1 488 0255
Fax: +36 1 488 0254
kovacs.viola@morpho.hu