balról jobbra:
 
02: Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója; Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára; Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora

Átadták a Széchenyi István Egyetem szuperszámítógépét

A Huawei nagy számítási teljesítményű gépét oktatási és kutatási célokra használja az egyetem

2016. október 2. Győr – Új szuperszámítógépet adtak át a Széchenyi István Egyetemen a világ egyik vezető infokommunikációs vállalata, a Huawei Technologies és az egyetem között idén májusban létrejött hosszú távú oktatási és kutatási együttműködés első lépéseként. A 128 processzormagos, 768 gigabájt memóriát tartalmazó nagy számítási teljesítményű gép üzembeállítása – amelyen két kutatási és egy oktatási projektet már el is indítottak – számos új kutatási lehetőséget nyit az egyetem számára, továbbá hozzájárul ahhoz, hogy az intézményben nemzetközi szinten is elismert mérnököket képezhessenek.

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies a tavaly Kínában létrejött szándéknyilatkozatuk szerint, a 2016/2017-es tanévtől hosszú távú oktatási, kutatási és együttműködési munkát folytatnak. A két fél a 2016. május 23-án aláírt együttműködési megállapodásban konkretizálta a közös munka részleteit, melynek első lépése, hogy a Huawei az egyetem oktatási, kutatási tevékenységének támogatásához egy 128 processzormagos, továbbá 768 gigabájt memóriát tartalmazó szuperszámítógépet adott át.

Az elmúlt hónapokban a Huawei mérnökei és az egyetem szakemberei által közösen üzembe helyezett, úgynevezett nagy számítási teljesítményű számítógépet (HPC – high performance computing) Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Földesi Péter, az intézmény rektora, valamint Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója adták át 2016. október 4-én.

„A technológia a következő években az élet minden területén tovább terjeszkedik, ezért az országnak még több mérnökre és magasan képzett informatikai szakemberre van szüksége. A kormány kiemelt célja, hogy vonzóvá tegye ezeket a pályákat a fiatalok számára, és olyan képzési központok jöjjenek létre, ahol nemcsak az elméleti, hanem a legmagasabb szintű gyakorlati tudás megszerzésére is lehetőség van – mondta el Kara Ákos. Az államtitkár hozzátette: „Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben mind a győri Széchenyi István Egyetemet, mind támogatóját, az infokommunikációban világvezető Huawei-t a partnerünknek mondhatjuk.’’

 

Egy oktatási és két kutatási projekt már elindult

 

Az új számítógép segítségével elsőként a felhőalapú infrastruktúrák menedzselésének és működésének oktatását kezdték el. A tantárgy keretében az idei félévben 30 villamosmérnök hallgató tesztelheti a virtualizációs technológiákat. A következő szemesztertől további két tantárgy elindításával mintegy 100 hallgató használhatja majd rendszeresen az eszközt.

A nagy számítási teljesítményű gépet szeptemberben két kutatási projektben is elkezdték használni. Az egyetem távközlési tanszékének kutatói a számítógépen az úgynevezett többutas átviteltechnika tesztelését végzik, amelynek célja, hogy felmérjék, mekkora sebességgel tud két nagy teljesítményű számítógép kapcsolatot teremteni egymással. A Matematika és Számítástudományi Tanszék kutatói pedig egy optimalizációs projekt keretében különböző villamosmotorok modelljeinek tesztelését végzik.

„Az új számítógép üzembe állítása jelentős lépés az egyetem életében, mert Magyarországon csak nagyon kevés intézmény tudhat magáénak hasonló teljesítményű gépparkot” – mondta Dr. Földesi Péter. A Széchenyi István Egyetem rektora kiemelte, hogy a bővítés számos új oktatási és kutatási lehetőséget nyit az egyetem előtt, és érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy az intézmény nemzetközi szinten is elismert mérnököket képezhessen.

Együtt fejlesztenek tananyagot

Az új számítógépen az egyetem további kutatások elindítását is tervezi, többek közt a felhőalapú infrastruktúrák és a szoftverek által definiált hálózat (softwer defined networking – SDN) területén, emellett az együttműködés részeként az egyetem oktatói és a Huawei szakemberei közös tananyag-fejlesztési projekten is dolgoznak. A fejlesztés célja egy olyan tananyagcsomag elkészítése, amely a rendkívül gyorsan változó IT világban is naprakész felkészültséget, tájékozottságot biztosít a hallgatók számára.

„A számítógép átadása folytatása annak a megállapodásnak, amelyról szándéknyilatkozatot Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében írtunk alá tavaly Pekingben, majd konkretizáltuk az együttműködést idén májusban.“ – mondta Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója.A Huawei és a Széchenyi István Egyetem célja, hogy a következő években tudásunk és tapasztalataink kölcsönös megosztásával közösen gondolkodhassunk a jövő IT szakembereinek képzésén, valamint egy jobban összekapcsolt Magyarország megteremtésén és fenntartásán” – tette hozzá.

Az idén májusban aláírt együttműködési megállapodás alapján a Huawei öt év alatt mintegy 100 millió forint értékben támogatja az egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karán folyó távközlési- és informatikai képzést többek között a Huawei Akadémia és Labor indításával. Emellett a kínai nagyvállalat részt vesz a BSc, MSc és PhD hallgatók közös szakirányú továbbképzésében is, az általános vállalati igényeknek megfelelő képzésfejlesztésben (szakmérnök képzés indítása).

Az eseményen egyébként kihirdették a Huawei tehetséges mérnökhallgatóknak, országosan indított, Seeds for the future programjának nyerteseit is. Évente 10 hallgató és egy oktató vehet rész egy tanulmáyúton Kínában az infokommunikációs multi vendégeként, ahol a kutlurális és történelmi emlékeken felül a legmodernebb távközlési technológiákat, infokommunikációs trendeket tanulmányozhatják.

 

 

Sajtókapcsolat:

Gecse Mariann

kommunikációs igazgató

Huawei Technologies Hungary Kft.

H‑1138 Budapest, Népfürdő utca 22.

mariann.krajczarne.gecse@huawei.com

 

Pulay Kristóf

senior account manager

Pressinform Kft.

Telefon: (+36 1) 470-2052

pulay@pressinform.hu

 

A  Huaweiről

A Huawei a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítója, tavalyi forgalma 60 milliárd dollár volt. A vállalat célja, hogy egy jobban összekapcsolt világ megteremtésével gazdagabbá tegye az emberek életét, és növelje az általuk használt gépek hatékonyságát, felelős társadalmi szereplőként, az információs társadalom megvalósítójaként működjön, és hozzájáruljon az iparág fejlődéséhez. Mint az ügyfélközpontú innovációk és a szilárd együttműködés elkötelezett híve, a Huawei munkája során egymáshoz szorosan kapcsolódó előnyöket hozott létre a telekommunikációs hálózatok és eszközök alkalmazásában, illetve a felhő alapú számítástechnika területén. Létfontosságúnak tartja a maximális értékek megteremtését a mobilszolgáltatók, vállalatok és a fogyasztók számára, mindezt versenyképes megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtva valósítja meg. Termékei 170 országban és régióban vannak jelen, így ezeket a világ népességének több mint egyharmada használja.

 

A cég Magyarországon budapesti irányítással 2005-től működik, itteni, több, mint 50 országot kiszolgáló, közvetve 2000 munkahelyet biztosító, európai gyártási- és logisztikai központtal, amlyek bővítése folyamatos.

 

További információ: www.huawei.hu, www.huawei.com

 

A Széchenyi István Egyetemről

A Széchenyi István Egyetem nyitott, szolgáltató egyetem, amely képes átfogó módon kiszolgálni Győr, egy sikeres társadalmi, gazdasági, kulturális központ működését. Ahogy a győri gazdaság, illetve a város térségszervező ereje, úgy a győri egyetem hatása is messze túlterjed a város, a nagy térség határain. Az Egyetem stratégiai célja, hogy tevékenységét Győr városba koncentrálja, s a hozzá kapcsolódó gazdasági térség fejlődésének szellemi központja is legyen. A győri egyetem Magyar Járműipari Kutató Központja a felsőoktatás és a gazdaság nemzetközi kapcsolatainak, jövőképének meghatározó motorja.

A hazai tudomány fellegvára, a Magyar Tudományos Akadémia, az AUDI Hungaria Motor Kft., Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és Egyetemünk a győri Járműtechnológiai Kutatások Kiválósági Központja (J3K) 2015. júniusában történt alapításával új korszakot nyitott a gazdaság, a felsőoktatás és a tudomány együttműködése terén. A központ a győri egyetemen, annak szellemi és infrastrukturális értékeit hatékonyan alkalmazva szervezi tevékenységét.

A Széchenyi István Egyetem Győr fejlődésének kulcsa: magas tudományos minőség mellett, az állami forrásokkal tudatosan és takarékosan gazdálkodva olyan mérnöki, informatikai, jogi, igazgatási, műszaki pedagógiai, nemzetközi, gazdaságtudományi, üzleti, egészségtudományi, szociális, zeneművészeti szakokon képez jól felkészült, gyakorlati ismeretekkel is rendelkező, fitt és lelkileg kiegyensúlyozott diplomásokat, akikre a társadalmi, gazdasági környezetnek szüksége van.

A jövő Győrben épül.

 

Imázsfilm a Széchenyi István Egyetemről az AUDI Hungaria Motor Kft. közreműködésével és menedzselésével: http://youtu.be/uECnvn4g9hc?hd=1

További információ: http://uni.sze.hu