Egyedülálló nemzetközi tudástranszferben vesznek részt magyar fiatalok Kínában

A legmodernebb 4G-s és 5G-s mobiltávközlési technológiát tanulmányozzák

Peking, 2014. július 13. – 2014. július 13-án tartották Pekingben a ’’Távközlési magvak a jövőnek’’ (Telecom Seeds for the Future) tanulmányút megnyitó ünnepségét, amelynek keretében tizenegy magyarországi egyetemi hallgató és oktató tanulmányozza két héten keresztül a legfejlettebb távközlési technológiákat, ezen belül a következő generációs – LTE és 5G – mobilhálózatokat a Huawei negyvenezer főt foglalkoztató shenzheni központjában.

A ’’Távközlési magvak a jövőnek’’ program a Huawei gyakorlatorientált tehetséggondozó képzése, melynek célja, hogy az informatika oktatás során tanultak és az iparban szükséges gyakorlati tudás között lévő távolságot áthidalja. „A tehetség és a tudás az ipar fejlődésének egyik mozgatórugója. Különösen igaz ez az információtechnológia (ICT) területére, amelynek fejlesztései folyamatosan változásokat hoznak az üzleti modellekben és a fogyasztói elvárásokban egyaránt. Ezért van égető szükség olyan szakemberekre, akik ezeket kihívásokat kezelni tudják és versenyképes tudással mozognak otthonosan az oktatásban, az iparban és a mindennapokban egyaránt.” – mondta Bin Yun Song, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatója. A program keretében a Huawei közvetlen kapcsolatot hoz létre az oktatás szereplői és az ipar között, gyakorlat és piacorientált képzést biztosít a résztvevőknek.

A Huawei 2014 tavaszán hirdette meg a programot Klinghammer István, korábbi felsőoktatásért felelős államtitkárral és Xiao Qian, kínai nagykövettel Magyarországon, amelyre valamennyi hazai felsőoktatási intézményéből pályázhattak a távközlés iránt érdeklődő hallgatók, doktoranduszok és egyetemi oktatók. A beérkezett jelentkezéseket a Huawei szakmai bizottsága bírálta el. Az értékelés során figyelembe vették, többek között a tanulmányi előmenetelt és eredményeket, az iparágban eddig szerzett tapasztalatokat valamint a tudományos publikációkat is.

A fiatalok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről (BME), a győri Széchenyi István Egyetemről (SZE) és a Budapesti Corvinus Egyetemről kerültek be végül a programba, akiket Pekingben a tanulmányút ünnepélyes megnyitóján Szilas Cecília, Magyarország Kínába akkreditált nagykövete és Philip Jiang, a Huawei Technologies Group globális elnök-helyettese köszöntött.

Péceli Gábor, a BME rektora a sikeres BME-s hallgatói jelentkezések után hangsúlyozta, hogy a felsőoktatás magas szinten tartásához változatlanul elengedhetetlen a nagyvállalatok bevonása.  Földesi Péter, a SZE rektora örömét fejezte ki, hogy a nagy hagyományú, kiterjedt munkaerőpiaci kapcsolatokkal rendelkező győri távközlési tanszékről szép számmal kerültek hallgatók a nemzetközi távközlési oktatási programba.

A programban a magyar fiatalok mellett több mint 20 ország – többek között Ausztrália, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Marokkó, Indonézia, Svédország Thaiföld – hallgatói és oktató vesznek részt.

A Huaweiről 

A Huawei Technologies Ltd. a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítója, amely 170 országban áll ügyfelei rendelkezésére. Termékeit, szolgáltatásait a világ népességének több mint egyharmada használja. Fő tevékenységei közé tartozik a globális mobil- és telekommunikációs eszközök, hálózati berendezések gyártása és infokommunikációs megoldások biztosítása. A vállalat 16 kutatás-fejlesztési központot működtet világszerte, többek között az Egyesült Államokban, Németországban, Svédországban, Oroszországban, Indiában és Kínában. A Huawei az ügyfélközpontú innovációk és a szilárd együttműködés elkötelezett híve. A vállalat mottója „Make It Possible”, jól tükrözi a Huawei célját: egy olyan világ megteremtése, ahol a technikai és technológiai fejlődés útjának semmi nem szabhat határt, és a lehetetlen is lehetségessé válik.

A Huawei 2013-ban 150 ezer munkatársával 39,4 milliárd dollár árbevételt ért el, amelynek 13 százalékát a vállalat kutatás-fejlesztésre fordítja.

A Huawei 2005-ben Budapesten kezdte meg magyarországi tevékenységét, majd jelenlétét tovább erősítve nyolc évvel később 2013-ban Magyarországon hozta létre Európai Ellátó- és Logisztika Központját, amely pécsi és komáromi gyártóüzemből, valamint a Biatorbágyon működő logisztikai bázisból áll. A magyar központban szerelik össze és innen szállítják tovább több mint 45 célországba a Huawei európai piacra, Közép-Ázsiába, Észak- és Nyugat-Afrikába, illetve a közel-keleti régióba szánt távközlési hálózati termékeit és komplex telekommunikációs megoldásait, továbbá itt található a vállalat európai szerviz- és visszáru központja is.

A Huawei Magyarországon jelenleg – közvetlenül és beszállítóin keresztül – 3000 embernek ad munkát, és folyamatosan bővíti tevékenységét.

További információ: www.huawei.hu, www.huawei.com

Sajtókapcsolat: 

Gecse Mariann
PR Manager
Huawei Technologies Hungary Kft.
H‑1138 Budapest, Népfürdő utca 22.
Mobil: +36 30 637 8526
mariann.gecse@huawei.com

Jakab Emese
Terminal Marketing Manager
Huawei Technologies Hungary Kft.
H‑1138 Budapest, Népfürdő utca 22.
Mobil: +36 30 415 6333
emese.jakab@huawei.com