01

Huawei: az autóink lesznek a következő okoseszközök

A vállalat már a jövő autóját fejleszti

Budapest, 2015. augusztus 25.: A Huawei szerint hamarosan eljön az  „összekapcsolt autók” (interconnected cars) kora, amikor a járműveket olyan eszközökkel és alkalmazásokkal szerelik majd fel, amelyek képesek lesznek egymással, az emberrel és a környezetükkel is kommunikálni. Az „összekapcsolt autók” így biztonságosabbá teszik majd a vezetést, és megoldják a városok növekvő népessége miatt felmerülő közlekedési, forgalomszervezési kihívásokat.

„Az okostelefonok- és kiegészítők után a következő okoseszközök a járműveink lesznek.” – mondta Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezérigazgatója. „Ezért a vállalat azon dolgozik, hogy létrehozzon egy olyan hálózati kommunikációs kapacitást, amely ezt megvalósítja.”

Az “összekapcsolt autók” technológiájának fejlesztése érdekében a Huawei az Audi Group-al kötött együttműködési megállapodást, amit a 2015. májusi CES Asia-n jelentett be

A Huawei az „összekapcsolt autók” fejlesztésének érdekében már az idei év első felében számos stratégiai együttműködést kötött, többek között olyan partnerekkel, mint a Volkswagen, a Mercedes Benz, vagy az Audi. Az utóbbi két gyártó az autók hálózati berendezésének részeként a Huawei által fejlesztett 4G-s kommunikációs modulokat használja majd.

2015 nyarától a Huawei legújabb partnere az „összekapcsolt autók” kifejlesztése területén a Shanghai GM, Kína egyik legbefolyásosabb közös vállalkozása, amely a Chevrolet, Buick és Cadillac márkájú autók gyártását és értékesítését végzi a világ legnépesebb országában. A megállapodás értelmében a Huawei telematikai megoldásait a Shanghai GM járműveibe is beépítik majd a jövőben.

Az egyik ilyen telematikai megoldás, amely kifejlesztésén a Huawei dolgozik, a T-BOX, amely 4G hálózaton biztosítja a kommunikációt az autó és a felhő számítástechnikai rendszer között. A T-BOX olyan funkciókat is ellát, mint az automatikus segítségnyújtás vészhelyzet esetén, vagy a hely alapú szolgáltatások és geo-lokáció. Segítségével a vezető akár távolból, mobiltelefonjával is „távirányíthatja” autóját, például beindíthatja a motort vagy kinyithatja a csomagtartót.

Okoseszközzel, például okoskarkötővel kombinálva a T-BOX képes lesz arra is, hogy érzékelje a sofőr fizikai állapotát, és amennyiben valamilyen rendellenességet észlel, figyelmeztesse őt. Így például ha a vezető fáradt, automatikus figyelmeztetést ad neki, azaz segít megelőzni az esetleges baleseteket. Szívbetegeknél pedig a karkötő érzékeli, ha vezetés közben hirtelen megnő a pulzusszám, és a T-BOX-on keresztül azonnal továbbítja az információt az autónak, amely riasztást ad ki vagy automatikusan lehúzódik az útról.

A másik telematikai termék, a fejegység, az ember és a gép közötti kapcsolathoz biztosít felületet. Ez egy, a járműbe építhető szórakoztató és információs rendszer, amely képernyővel, navigációs funkcióval, rádióval, illetve DVD- és CD-lejátszóval is rendelkezik. Segítségével az autó vezetője akár útközben is értesülhet a legfrissebb hírekről, foglalhat szállást vagy jegyeket, vagy használhatja az online voice service-t.

A Telefónica spanyol telekommunikációs szolgáltató cég ipari jelentése szerint 2020[1]-ra az autók 90 százalékában lesz már internet. Mindez arra utal, hogy a hálózati kapcsolódás alapvető felszerelés lesz majd a jövő járműiben.

A Huawei célja, hogy a mobil hálózati kommunikáció területén és az okostelefon fejlesztésben szerzett képességeit, illetve az okoseszközökkel kapcsolatos tudását egyesítse és vezető helyet foglaljon el az „össszekapcsolt autók” ágazatában is. Mindezzel pedig elősegítse a telematika fejlődését, a személygépkocsik, az okostelefonok és a viselhető okoseszközök közötti akadálymentes kommunikációt, a kényelmesebb és biztonságosabb vezetési élményt.

Sajtókapcsolat:

Ament Amarilla

Marketing Manager

Huawei Technologies Hungary Kft.

H‑1138 Budapest, Népfürdő utca 22.

amarilla.ament@huawei.com

 

Bereczki Annamária

senior account manager

Pressinform Kft.

Telefon: (+36 1) 470-2052

bereczki@pressinform.hu

A Huawei Device-ról

A 2014. év végére több mint 170 országban jelen levő Huawei termékeit és szolgáltatásait a világ népességének közel egyharmada használja. A vállalat 16 kutatás-fejlesztési központot működtet világszerte, többek között az Egyesült Államokban, Németországban, Svédországban, Franciaországban, Olaszországban, Oroszországban, Indiában és Kínában. 2013-ban a Huawei a világ harmadik legnagyobb globális okostelefon szállítója lett. A Huawei fogyasztói üzletága egyike a Huawei Technologies Co. Ltd. három üzletágának, amely okostelefonokat, mobil szélessávú eszközöket, otthoni készülékeket és a készülékekhez tartozó szoftvereket kínál és fejleszt ügyfeleinek. Az információs és telekommunikációs technológiák területén szerzett több mint 20 éves tapasztalat, kiterjedt nemzetközi hálózat és az üzleti partnerekkel kialakított szoros kapcsolat révén a Huawei Device a legújabb fejlesztéseket kínálja a felhasználók számára.

Kövesse nyomon cégünk híreit a Huawei Device Hungary Facebook és Instagram oldalán