huawei-p9-color

Mennyit tudsz a mobiltelefonod képernyőjének színhőmérsékletéről?

Útmutató a HUAWEI P9 színhőmérsékletének beállításához

  

Budapest, 2016. május 24. A színhőmérséklet segítségével megkülönböztetünk hideg és meleg okostelefon képernyőt. Az előbbi a kékesfehér és az élénk színeket emeli ki, míg az utóbbi sárgás-vöröses árnyalatú és a szemnek könnyebben érzékelhető színeket mutatja. A színhőmérsékleti preferencia egy meglehetősen személyes és individuális dolog. Ameddig kényelmesnek találja az ember az okostelefon képernyő figyelését, addig nem feltétlenül számít, hogy milyen színhőmérsékletű az. Amennyiben viszont nem komfortos a képernyő nézése, érdemes egyénre szabottan beállítani a telefonon a képernyő színhőmérsékletét. Ugyanis egyes kutatások szerint a hidegebb színű képernyők ronthatják a szemet, a melegebb színű képernyők nézése kellemesebb.

 

Mi a színhőmérséklet?

A színhőmérséklettel mérjük a fényt összetevő színeket. A színhőmérséklet mértékegysége a kelvin, jele a K. Lord Kelvin angol fizikus alkotta meg a színhőmérséklet koncepcióját, amikor felfedezte, hogy a tárgyak különböző színű fényeket képesek kibocsátani, amikor változik a hőmérsékletük. Például amikor a vasat melegítik, a színe sötétvörösről narancssárgára változik. A fizikus felfedezte a kapcsolatot a hőmérséklet és a szín között hasonló megfigyelések útján. A Kelvin színhőmérsékleti skálát egy fekete tárgyra képezték le, amint azt melegítik. Amint felforrósodik, sötétvörös színű lesz. Amint a hőmérséklet emelkedik, a szín vörösről narancssárgára, majd fehérre és végül kékre változik. A skála alul mutatja a színeket különböző hőmérsékletek mellett. Mindezt abszolút hőmérséklet által mérték, amit Kelvinként ismerünk.

Különböző színhőmérsékletek különböző színvilágot és vizuális effekteket eredményeznek, ahogyan azt az ábra is mutatja:

Milyen a telefonképernyők színhőmérséklete?

A színhőmérséklet egy nagyon fontos paraméter, általában egy meghatározott fehér egyensúlyhoz igazítják. Két fő sztenderd létezik: 6500K és 9000K. Amikor a színhőmérséklet 5600K-s (ez majdnem a déli napfény színhőmérséklete), a tárgy színe inkább az eredeti színéhez fog hasonlítani. Sokak szerint kényelmesebb a képernyőt figyelni, amikor a színhőmérséklet 6500K, ezért ez az alapbeállítás számos telefonban. A nagyobb színhőmérséklet mellett hidegebbnek, alacsonyabb színhőmérséklet mellett pedig melegebbnek tűnhet a képernyő. Így az 5000K-en túli színhőmérséklet hidegnek számít, míg a 2700-3000K-es melegnek. Mindazonáltal néhányan, köztük számos ázsiai, sárgás tónust vél felfedezni a képernyőn 6500K-nél.

 

Kutatások megmutatták a kapcsolatot színhőmérsékleti preferencia és földrajzi hosszúság között. Például a világ alacsonyabb földrajzi hosszúságú területein a színhőmérséklet magasabb és a fehér szín magasabb színhőmérsékletű, így az ott élők inkább a hidegebb színhőmérsékletű képernyőket kedvelik (például a kínaiak, akik 9000K-es színhőmérsékletet értelmeznek fehér színként). Ezzel szemben a magas földrajzi hosszúságú területeken az emberek a melegebb színhőmérsékletű képernyőket részesítik előnyben (például az európaiak 6500K-nél fehér színt látnak). Az írisz színről ugyancsak kiderült, hogy nagy szerepe van a színérzékelésünkben.

 

A hidegebb színű képernyők károsíthatják a szemet

A LED egy mesterséges fény. Annak érdekében, hogy az fehérebb és tisztább legyen, erős kék fényösszetevőt tartalmaz. Ezért fordul elő, hogy néhány nagyon erős LED-fénynek kékes árnyalata van. A kutatók szerint ez a kék fény megrongálhatja a retinát és makuladegenerációt okozhat, hiszen közvetlenül behatol a szem makulapigmentjeibe, megrongálhatja a retinát és a szabadgyököket, illetve RPE sejthalálokat idézhet elő. A hidegebb színű képernyők több kék fényt bocsátanak ki, amely károsíthatja a szemet, így a melegebb képernyők nézése jobb lehet a szem egészségének.

 

Útmutató a HUAWEI P9 színhőmérsékletének beállításához

  1. Kattintson: Beállítások > Megjelenés > Színhőmérséklet
  2. Válassza a Meleg színeket vagy a Hideg színeket
  3. Ha nincs preferenciája, kattintson és húzza a + jelet a beállításért
    1. Mozgassa a + jelet a szín felé, amelyiket ki szeretné választani (ha kékes képernyőt szeretne, mozgassa a lenti kék területre).
    2. Ha megváltoztatná a képernyő színét, húzza a + jelet más színre (ha megváltoztatná a képernyője sárgás árnyalatát, mozgassa a jelet a jobb alsó kék terület felé; ha megváltoztatná a képernyője vöröses árnyalatát, mozgassa a jelet a bal alsó zöld terület felé)
  4. Kattintson az OK-ra a beállítások mentéséért.

 

Sajtókapcsolat:

 

Ament Amarilla

Marketing Manager

Huawei Technologies Hungary Kft.

H‑1138 Budapest, Népfürdő utca 22.

amarilla.ament@huawei.com

 

Bereczki Annamária

senior account manager

Pressinform Kft.

Telefon: (+36 1) 470-2052

bereczki@pressinform.hu

 

A Huaweiről

A Huawei a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítója. Mint az ügyfélközpontú innovációk és a szilárd együttműködés elkötelezett híve, a Huawei munkája során az ICT megoldások olyan portfólióját hozta létre a telekommunikációs hálózatok és eszközök alkalmazásában, illetve a felhő alapú számítástechnika területén, amellyel ügyfelei számára versenyelőnyt biztosít. A Huawei 170 ezer szakértőt alkalmaz világszerte, akik elhivatottan dolgoznak azért, hogy a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsák a távközlési szolgáltatók, vállalatok és a fogyasztók számára. Termékei 170 országban és régióban vannak jelen, így ezeket a világ népességének több mint egyharmada használja.

A cég Magyarországon budapesti központtal 2005-től működik, itteni tevékenységük bővítése folyamatos. A leányvállalat fogyasztói üzletágának bevételei 2015-ben 86 százalékkal haladták meg a 2014. évi értéket. A Huawei piaci részesedése darabszám alapján 2015-ben elérte a 7 százalékot, szemben a 2014. évi 4,4 százalékkal. 2015 decemberében pedig már minden tizedik Magyarországon eladott okostelefon Huawei/ Honor volt.