Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormány és a Huawei Tecnologies

Az együttműködés kiterjed majd többek között a kiberbiztonság, a gyártásfejlesztés, a beszállítások és a versenyképesség területére

Budapest, 2013. április 18. – Magyarország Kormánya és a Huawei Technologies, az információs és telekommunikációs technológiák (ICT) egyik vezető globális szállítója a  mai napon stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Pekingben. A megállapodást Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár és Philip Jiang, a Huawei Technologies elnökhelyettese írták alá ünnepélyes keretek között. Ez az első stratégiai megállapodás, amelyet a kormány külföldön kötött.

A megállapodás értelmében a Huawei az elkövetkező években törekedni fog arra, hogy bővítse magyarországi gyártó tevékenységét, és egyre több hazai beszállítót kapcsoljon be ellátási folyamataiba. Magyarország versenyképességének növelése érdekében a Huawei célként tűzte ki továbbá, hogy minél több első körös beszállítóját hozza Magyarországra, a kormány pedig kifejezte támogatási szándékát a vállalat európai uniós gazdasági céljainak megvalósításához. A stratégiai együttműködés részeként a Huawei támogatja Magyarország Kormányát a hálózatbiztonság fokozására irányuló munkájában, és kész tevékenyen is részt venni az ország kibertérbeli és távközlési, kommunikációs biztonságának erősítésében.

Az ünnepélyes aláíráson Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország új külgazdasági stratégiát folytat, amelyet keleti nyitásnak nevezett el. Ennek egyik legfontosabb pillére a Kínához fűződő gazdasági kapcsolataink szorosabbra fűzése, amelyben a legjelentősebb szerepet a Magyarországon befektető és munkahelyet teremtő kínai vállalatok játsszák. A Huawei nemcsak befektetéseinek nagysága miatt stratégiai partnere Magyarországnak és nem is kizárólag azért, mert több mint ezer embernek ad munkát, hanem mert a magyar nemzetgazdaság egyik kiemelt ágazatában, az elektronikai iparban járulnak hozzá Magyarország exportteljesítményének növeléséhez.

– A magyar kormány keleti nyitás stratégiájának egyik sikerpontja, hogy hazánk a Huawei második legnagyobb ellátási bázisává vált, és a kínai nagyvállalat külföldi befektetéseinek egyik kulcsterületeként tekint ránk – hangsúlyozta a kormánybiztos Pekingben.

– A megállapodás egyértelműen mutatja, hogy a kormány nagyra értékeli magyarországi tevékenységünket, hiszen számít tapasztalatunkra, véleményünkre és közreműködésünkre. Lehetőségeinknek megfelelően mindent megteszünk annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a kitűzött célok megvalósításához és az ország versenyképességének növeléséhez – mondta Philip Jiang, a Huawei Technologies elnökhelyettese az aláírást követően.

Az oktatás iránt is elkötelezett Huawei Technologies 2005-től működik Magyarországon, és 2011 óta 30 millió forint összdíjazású ösztöndíjprogramot működtet az egyetemi hallgatók támogatása érdekében. A vállalat Pécsett és Komáromban egész Európát ellátó összeszerelő központot, Üllőn pedig szintén európai hatáskörű logisztikai központot üzemeltet, amelyek export-import volumene 1-1,5 milliárd dolláros. A társaság magyarországi ellátó- és logisztikai központja bevételeit idén várhatóan 30 százalékkal növeli.

 

A Huaweiről

A kínai székhelyű Huawei Technologies Co. mobil- és telekommunikációs eszközöket, valamint hálózati berendezéseket gyártó vállalat. A multinacionális társaság, a világ 50 vezető szolgáltatójából 45-öt tudhat ügyfelei között, így a Föld lakosságának egyharmada tartozik a Huawei közvetlen vagy közvetett fogyasztója közé. 150 országban 150 ezer dolgozónk állítja elő az ügyfelek – többek között városok, közművállalatok – egyedi igényei szerint gyártott, innovatív termékeket. Árbevételünk 2012-ben 35,4 milliárd dollár volt, amelynek 13 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítjuk.
A jövőben is kulcsfontosságú eszközeinket és rendszereinket globális hatáskörű kutatási és fejlesztőközpontjainkban – többek között az indiai Bangaloreban, az egyesült államokbeli Szilícium-völgyben és Dallasban, a kínai Pekingben, Sanghajban, Nanjingban, Shenzhenben – fejlesztjük ki. Cégünk Magyarországon budapesti központtal 2005-től működik, Pécsett és Komáromban pedig egész Európát termékeinkkel ellátó összeszerelő központot (Huawei Europe Supply Center), illetve Biatorbágyon és Üllőn szintén európai hatáskörű logisztikai központot üzemeltetünk (Huawei Europe Logistic Center). Magyarországi tevékenységünk bővítése folyamatos.

További információk www.huawei.com honlapon találhatóak.

Keressen minket a Huawei Device Hungary Facebook-oldalán:
http://www.facebook.com/HuaweiDeviceHungary

Kövesse híreinket a Twitter-en is:
https://twitter.com/huaweipress

Termékeinkről további információt talál a Youtube-on:
http://www.youtube.com/user/HuaweiPress

 

Sajtókapcsolat: 

Gecse Mariann
PR Manager
Huawei Technologies Hungary Kft.
1138 Budapest, Népfürdő utca 22.
Mobil: +36 30 637 8526
mariann.gecse@huawei.com

Jakab Emese
Terminal Marketing Manager
Huawei Technologies Hungary Kft.
1138 Budapest, Népfürdő utca 22.
Mobil: +36 30 415 6333
emese.jakab@huawei.com

Miklósik Mariann
Vezető tanácsadó
Morpho Communications
1037 Budapest, Montevideo u. 10.
Tel: +36 1 488 0255
Fax: +36 1 488 0254
miklosik.mariann@morpho.hu